KerekMese YouTube Csatorna KerekMese YouTube Csatorna KerekMese a Twitter-en KerekMese YouTube Csatorna

Kutyák

A kutyák az emberek leghűségesebb társai, segítenek a házőrzésben, a mentéseben, a gyógyulásban, megvédenek és bármikor készek, hogy játsszanak veled egyet. Ismert meg őket alaposabban, és ha kutyát szeretnél, válassz bölcsen!

A kutyák története

A kutya egy ragadozó emlős állat, amely a szürke farkas egy már kihalt fajának háziasított formája. Ma még nem tudjuk, hogy pontosan mikor kezdett ember és kutya együtt élni, de a háziasítás 10 000 – 100 000 éve kezdődhetett, tehát a kutya a kőkorszak közepén vagy végén jelenhetett meg az ember mellett. A legrégebbi ma ismert háziasított kutya maradványok kb. 33 000 évesek.

A háziasítás szakaszai

 1. 15 ezer éve: az ember közelében élő farkasfajtákban csökken az ember iránti agresszió.
 2. 14–15 ezer éve: az ember letelepedik, a vadon élő farkasokat irtják, a háztáji kutyák egymást között szaporodnak, kialakulnak a helyi fajták.
 3. Kr. u. 1. század: a rómaiak megkezdik a farkastól különböző megjelenésű kutyák kitenyésztését.
 4. Az 1800-as évektől: tudatos, fajta szerinti tenyésztés kezdete.

A kuyta az egyetlen állatfaj, amely tudományos nevében is megkapta a családhoz tartozó jelzőt. A nemzetközi ebtenyésztő egyesület ma 430 kutya fajtát ismer, ezeket 10 csoportba osztották:

I. fajtacsoport: pásztor- és juhászkutyák
II. fajtacsoport: schnauzerek, pinscherek, örző-védő ebek, masztiffok
III. fajtacsoport: terrierek
IV. fajtacsoport: tacskók
V. fajtacsoport: spitzek és ősi típusú kutyák
VI. fajtacsoport: kopók, vérebek
VII. fajtacsoport: vizslák, szetterek
VIII. fajtacsoport: vízi vadászok
IX. fajtacsoport: társasági kutyák
X. fajtacsoport: agarak


Vadászkutyák

A vadászkutyák az emberek legősibb társai, az első háziasított állatok. Először csak az ember közelében ólálkodó farkasok voltak, akik a zsákmány maradékát eltakarították. Az idő során az ember-kutya kapcsolata szorosabb lett, és a kutyák gyorsaságukkal, érzékszerveikkel szolgálták a vadászatokat.


Basset hound

Franciaországból származik, neve a francia alacsony szóból ered. Nyugodt, érzelmes, de azért vadászkutya. Legtöbben Columbo felügyelő kutyájaként ismerjük.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Magyar vizsla

Magyar vizsla kutya Egy igazi magyar vadászkutya fajta. Zsemle színű, és van belőle rövidszőrű és drótszőrű változat is. Már a honfoglalás korában kísérte a magyarokat a vizsla őse, de a mai fajta a török és még több másik vadászkutya keresztezéséből alakult ki.

Mindenes vadászkutya,  egymaga el tudja végezni a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját is.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Ír szetter

Írországból származó, élénk, mozgékony és játékra mindig kész kutyafajta. Ragaszkodó, népszerű családi kutya, de sok mozgást igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Foxi (Foxterrier)

Foxi kutya Az Angliából származó Foxinak létezik símaszőrű és drótszőrű változata is, melyek nagyon hasonló kutyusok. Eredetileg rókavadászatra tenyésztették őket. Egy Foxi mellett nehéz unatkozni, sokszor szemtelen, „túlfűtött”, de egyben impulzív, mulatságos és nem ritkán produkálja magát.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Angol cocker spániel

Spániel kutya Szalonkavadászatra kitenyésztett kutyafajta, melynek ősei már a Kr. e. 4. században ismertek voltak. Vidám, közvetlen fajta, általában jól kijön más kutyákkal, de más állatok, pl. a macskák társaságát is jól viseli. Szőre rendszeres fésülést igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Afgán agár

Afgán agár kutya Méltóságteljes, érzékeny, idegenekkel távolságtartó, kis korától következetes nevelést igényel, mert erős a függetlenségi hajlama. Buta kutyának tartják, pedig csak makacs. Egy embert fogad el gazdának, akitől könnyen tanul, persze az más kérdés, hogy engedelmeskedik-e a parancsoknak.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Rövidszőrű tacskó

 

Tacskó kutya Valószínűleg már az ókori Egyiptomban is ismerték a rövid lábú, hosszú testű fajta ősét. A tancskó kotorékeb, nagyon jól tud ásni. Önálló személyiség, ezért sokszor akaratosan viselkedik. Hiába rövidek lábai, sportos, mozgékony fajta.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Golden retriver

Ez a kedves, élén termászetű fajta Nagy-Britanniából származik. Kiegyensúlyozottsága, jó idegrendszere miatt városlakók ideális barátja lehet, ha nagyobb kutyára vágynak. Imád botot, labdát visszahozni, de vakvezető kutyaként is gyakran találkozhatunk vele.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Bullterrier (angol)

Bulterrier kutya A Bulldog és a mára már kihalt Fehér angol terrier keresztezésével tenyésztették ki ezt a jellegzetes fejformájú kutyát. A sajtóban szinte hadjárat indult ellene: kiszámíthatatlan, ellenséges, támadó fajtának állították be. Ősét valóban kutyaviadalokra tenyésztették ki, de az 1800-as évek végén Angliában már ezt törvény tiltotta. Mára barátságos, sok törődést igénylő fajta, gyengédséget igényel, sokan tartják gyerekek mellett, családi kutyaként.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:


A pásztorkutyák korábban a legnagyobb értéket, a nyájat őrizték, terelték. Nagy teherbírású, hűséges és általában egygazdás fajták, amelyek ösztönösen bizalmatlanok az idegenekkel szemben. A pásztorkutyák tér- és mozgásigénye jelentős, gyorsan és örömmel tanulnak, de következetes gazdára van szükségük.

Skót juhász

A Skót juhászt sokan ismerjük Lessie néven, abból a bizonyos filmből, ami a kutyák legendás hűségéről szólt. Persze Skóciából származik, ez a szép hosszú szőrű, és barátságos, intelligens fajta. Nagyon jó családi kutyus, de igényli a képzést, a foglalkozást.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Puli

Puli kutya Ősi magyar terelőkutya fajta. Ma már sokkal inkább házőrzésre használják, de kedvtelésből is tartják, mert furcsa, “raszta” szőrzete vicces, játékos természete komikus karakterű ebbé teszi. A puli ragaszkodó, okos, bátor és figyelmes, kiváló házőrző, és engedelmes. Nagyon nagy mozgásigénye van!

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Mudi

Kevéssé ismert magyar pásztorkutya fajta, feladata elsősorban a szürke marha terelése volt. Külseje átlagos, könnyen keverék kutyusnak nézhető, de kiemelkedően intelligens, tanulékony, gazdájára istenként tekint és egyetlen mozdulatából megérti őt. A terelőversenyeken ma is kiemelkedő eredményeket ér el.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Komondor

Nagy méretű, igazi magyar pásztorkutya. A kunok lakta vidékek kutyája lehetett, valószínűleg őseinkkel együtt érkezett a Kárpát-medencébe. Feladata nem a terelés volt, hanem a nyáj védelme a vadállatoktól és a tolvajoktól. Kiegyensúlyozott, de egyáltalán nem hízelgős fajta, az idegenekkel bizalmatlan, bátor és szívós fajta. Önállóságot, szabadságot így hozzáértő gazdát igényel. Kizárólag kertbe, tanyára való.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Kuvasz

A Kuvasz talán még a Kommondornál is ősibb magyar nyáj őrző kutyafajta. Korábban medve-, bölény- és őstulokvadászatra használták, majd a pásztorok védelmező társai lettek. Az idegenekkel bizalmatlan, egygazdás fajta, aki 2 éves kora előtt jól nevelhető, később már nehezen idomul. Következetes gazdát igényel, mert az elhanyagolt, láncon tartott Kuvasz könnyen kiszámíthatatlanná válik.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Német juhász

Németjuhász kutya Az ónémet juhászkutyából és különböző pásztorkutyákból tenyésztették ki. Okos, kedves, játékos és munkaszerető kutya, és mindemellett hűséges társ. Észreveszi és megérti, mi történik a környezetében, természetes feladatának tekinti a család védelmét. Hűséges, szófogadó, kiváló a szimata így gyakran alkalmazzák nyomozó-, mentő-, vagy vakvezető kutyaként.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Bobtail (Óangol juhász)

Jellegzetes, nagy szőrű, zömök felépítésű juhász. Jó kedélyű, éber fajta, finom lelkivilága van, gazdája távollétét nehezen viseli. Oda van a gyerekekért, de juhászkutya lévén igen sok mozgást igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:Őrző kutyák közös jellemzője, hogy kiegyensúlyozottak, családban nyugodtan viselkednek, de amikor veszélyhelyzet alakul ki, ösztönösen támadnak, természetesnek veszik erős fogaik használatát. Fontos, hogy az őrző kutyák felelős nevelést, folyamatos törődést igényelnek!

Boxer

Boxer kutya A dogszerű kutyák csoportjához tartozik, már a középkorban ábrázolták őseit vaddisznó- és medvevadászatok kutyaként. Gyors, robbanékony, jól fut és ugrik, vidám társ, imádja a játékot, nagyon kedveli a kisgyerekek társaságát. Okos, jól képezhető és szófogadó, nyugodt természete miatt lakásban is tartható, de nagy a mozgásigénye, sokat kell sétáltatni.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Rottweiler

Őseit a római birodalomban harci kutyaként tartották, a légiókat kísérte. A sváb Rotweil városban őrző, majd marha terelő fajta lett belőle. Erőteljes, izmos kutya, gazdájával engedelmes, de az idegeneket nehezen fogadja bizalmába. Gyerekszerető, de határozott irányítást igényel, e nélkül könnyen elkanászodik, önállósodik.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Bernáthegyi

A svájci származású óriás kutya testi erejét megfontoltsága, higgadtsága tartja kordában. A hegyi mentésre kitenyésztett fajta kiváló szaglása, és mérhetetlen kitartása miatt elsőosztályú mentő kutya lett. Gyerekekkel nagyon türelmes, okos, jól tanítható, barátságos fajta. Ritkán ugat és sohasem kezdeményez más kutyákkal harcot – tudja, hogy ki lenne a győztes.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Dalmata

Dalmata kutya Ősei nagytestű harcikutyák voltak, a mai kinézetét Angliában tenyésztették ki, majd Horvátországba került, ahol kocsikat és lovasokat oltalmazott a vadállatok és útonállók ellen. Biztos a 101 kiskutya rajzfilm is hozzájárult, hogy mára közkedvelt fajta, mindenki ismeri gyerekbarátságát és hűségét. Jól képezhető, munkakutyának is alkalmas, bár inkább családi kutyaként tartják. Igen sok mozgást, játékot igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Csau-csau

2000 éves kínai kutya fajta, amely valószínűleg Tibetből származik. A kínai császárok kedvence volt, de Kínában sok helyen ma is fogyasztják húsát.
Jelenleg őrző-védő fajta, korábban harci kutya lehetett.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Husky

Az eszkimók ősi munkakutyája a 20. században került Alaszkába, majd Európába. Igényli a terhelést, hűséggel szolgálja gazdáját, de falkában érzi igazán jól magát, ezért érdemes fajtársaival együtt tartani. Szereti a gyerekeket, de sok mozgást, törődést igényel, és szüksége van szabad térre, lakásban egyáltalán nem ajánlott tartani!

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Schnauzer (óriás)

Bajorországban kitenyésztett fajta, a középkorban lovasokat és kocsikat kísért, feladata a ragadozók és útonállók elriasztása volt. A kemény munka megedzette a fajtát, szívós, éber és terhelhető kutya vált belőlük. Okos, nyugodt, idegrendszere stabil, jól tanítható, de komoly gazdát igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Shar pei (kínai harcikutya

Sharpei kutya Nehéz összetéveszteni más kutyákkal mert annyira “ráncos”! 🙂 Valószínűleg már a Han-dinasztia idején is ismerték Kínában, kőszobrai ma is őrzik a régi kínai sírokat. Kicsit önfejű, sértődékeny és makacs, de nagyon hűséges és jóindulatú, megfelelő nevelés mellett engedelmes.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Dobermann

Az 1870-es években tenyésztették ki Németországban, a rottweilerrel közös ősei is voltak. Közepes termetű, szikár, izmos, elegáns felépítésű. Régen a fülét és farkát vágták, most már ez szerencsére nálunk sem divat és a csonkolást egyes országokban szigorúan tiltják.
Sokszor alkalmazzák rendőrségi feladatokra, őrzésre, mert jól képezhető, éber és fegyelmezett.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:


Az ölebek igazi otthoni kedvencek, szép külsőjükért, és kedves viselkedésükért tartják őket. Általában kis méretűek, kicsi a mozgásigényük, így lakásban is jól tarthatók. Sok fajtájuk külön törődést, ápolást igényel!

Törpe uszkár

Törpe-uszkár kutya Francia eredetű, valószínűleg vadász- és juhászkutyák keverékéből alakult ki, a nagy termetű változatot régen vadászatra használták. Ma az egyik legnépszerűbb luxuskutya. Bár sokan lenézik a színes szalagokkal díszített kis állatot, élénk, hűséges, kíváncsi és rendkívül tanulékony kutyafajta.

Lakásban is jól tartható, de bundája sok törődést igényel: naponta szokták kefélni, 6-8 hetente nyírják, ilyenkor különböző
fazonokat alakíthatnak ki, melyek közül talán az “oroszlános” a legismertebb.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Palotapincsi (Pekingi palotakutya)

Ősi kínai társasági kutyafajta, legalább 1500 éves múltra tekint vissza. Szent állatként tekintettek rá, mindig magukkal hurcolták, például lovaglásnál is a nyeregben ültek az ilyen kutyusok gazdijuk mellett. Kényelemszerető, és hajlamos a makacsságra, de eszes és kedves kutyuska.

Kizárólag lakásban érdemes tartani, szőre és szeme kiemelt gondozást igényel.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Mopsz

Mopsz kutya Ráncos fejű, selymes szőrű, kedves kis kutya. Kínából származik, Európába az 1500-as években került. Egy alkalommal Hallgatag Vilmos német herceget egy mopsz mentette meg a spanyol fogságból, amikor jelezte az ellenség csendes támadását.

Hangja furcsa, röfögésre, vagy tüsszentésre emlékeztet, játékos, jó kedvű és hűséges kutyus. Lakásban jól tartható, szőrét nem kell különösebben ápolni.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Yorjshire terrier

Ezt az angol származású fajtát ma ölebként tartjuk számon, pedig ősei igazi munkakutyák voltak: patkányok és más kártevők irtása volt a feladatuk. Vidám, ragaszkodó, szép kutyus, de kell vele törődni, különben könnyen önfejűvé válhat. Lakásban és szabadban is jól érzi magát, szőre sok törődést igényel. Különlegessége, hogy teljesen fekete szőrzettel születik, amely csak később világosodik ki.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Csivava

Csivava kutya A Mexikóból származó fajta a világ legkisebb kutyája! Élénk, mozgékony, sokat játszik, futkározik, mérete ellenére a nagyobb kutyákat is bátran megugatja.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Francia bulldog

Angol eredetű fajta, melynek őseit az 1700-as években harci kutyaként tenyésztették, majd a kisebb méretű egyedek Franciaországban váltak népszerűvé. Ragaszkodó, kedves, peckes járású kutyus, aki igényli gazdája törődését, de harcias és merész is. Szereti a kényelmet, ideális kutya kisebb lakásba is.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Bedlington terrier

Báránykutyának is csúfolják ezt az egyedi fejformájú és tartású fajtát, pedig egy igazi vadászkutya rejlik benne. Korábban Angliában dúvadak, nyulak vadászatánál használták, de kutyaviadalokon is helyt tudott állni. Mára igazi szobakutyaként tartjuk számon.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Bolognese

Ezt a fajtát a máltai pincs és más törpekutyák keresztezésével olaszok tenyésztették ki. Vidám, jókedvű és élénk kutyus, igényli a törődést, szereti a gyerekeket, de az idegen kutyákkal tartózkodó.

Mozgásigény:
Taníthatóság:
Szőrápolás:

Kutya választási tanácsok

A kutya fajta jellemzéseknél mindenhol feltüntettünk három jellemzőt: a mozgásigényt, a taníthatóságot és a szőrápolás szintjét. Bár tudjuk, hogy a kutya választás elsősorban lelki kérdés, mégis arra bíztatunk minden leendő gazdit, hogy legyen körültekintő!

 • Lakásba – főleg ha az kisebb, belvárosi – ne kényszeríts egy nagy mozgásigényű kutyust, mert még ha mindent meg is teszel, nem fogja igazán jól érezni magát. Egy nagy mozgásigényű kutya akár napi 2 órás sétát, játékot is igényel, ha ezt nem tudod biztosítani, válassz kisebb mozgásigényű társat!
 • Ugyanígy ne várd el egy ölebtől, hogy megvédje kertes házad, mert legjobb esetben is csak jó jelzőkutya lehet.
 • A legtöbb kutya fajta bőven meg tudja tanulni azokat az alap feladatokat, amiket egy átlag gazdi elvár tőle: leül, melletted sétál, visszahozza az eldobott labdát, vagy ha utasítod, egy helyben marad, míg pár méterrel arrébb mész. Ha ennél többet vársz el, olyan kutyust válassz, amelyik fegyelmezett, és jól képezhető!
 • Minden kutya szőrét ápolni kell, ami minimum fél évente egy fürdetés és 1-2 hetente egy alapos kefélés. Bizonyos fajták napi szőrápolást igényelnek, ami igen megterhelő feladat lehet. Ezt is vedd figyelembe a választásánál.
 • Gyerekek mellett a legtöbb kutyafajta jól viselkedik, de ne feledd, hogy ezért tenni kell, kifejezetten foglalkoznod kell a kutyával. Ha elhanyagolod, bármilyen jámbor, gyerekimádó kutyafajta könnyen erőszakosabbá válhat és ez kizárólag a Te felelősséged, hibád!

Érdekességek a kutyákról

A kutyák szaglása

A kutyák közös jellemzője, hogy mindenről szagmintát vesznek: más kutyusokról, emberekről, helyekről. Szaglásuk körülbelül milliószor jobb, mint a tiéd, így rengeteg szag információt felfognak és megjegyeznek.

A kutyák látása

A kutyák szeme nagyon hasonlít az emberi szemre, de míg sötétben sokkal jobban látnak nálunk, a színeket kevésbé érzékelik. E mellett szemük a mozgó tárgyakat, élőlényeket jobban érzékeli, a mozdulatlanokat nehezebben látják meg.

A kutyák hallása

A kutyák hallása sokkal jobb az emberénél, magasabb (ultra) hangokat is érzékelnek, és körülbelül négyszer messzebbről is meghallanak valamint, mint gazdájuk.

A kutyák szőre

Szinte minden kutyust valamilyen szőr borít, ami lehet rövid, hosszú, egyenes, vagy göndör, és lehet “összeállt” – mint az embereknél a raszta haj. A kutyák tavasszal és ősszel vedlenek, ekkor a téli és nyári bundájukat cserélik. Ez nem jelenti azt, hogy az év többi napján nem találkozhatunk kutyaszőrrel, legalább hetente kell kefélni őket, hogy a lassan hulló szőrt eltávolítsuk.

Kutyák szaporodása és az ivartalanítás

A kutyák körülbelül 2 hónapos vemhesség után hozzák világra kicsinyeiket. A kutyák nem csak saját fajtájukkal, hanem más fajtákkal is tudnak párzani, az így születő kutyákat keverékeknek nevezzük, és egykoron igencsak lenézték az ilyen állatokat. Pedig ha belegondolunk, minden mai fajtiszta kutya kitenyésztéséhez számos másik fajtával keresztezték!

A kutyákat lehet “ivartalanítani”, így elkerülhető a nem kívánt kiskutya születés és az ezzel járó kellemetlenségek.

Mennyire okos a kutya?

A kutyák társas lények, könnyen megértik az emberek társadalmi kapcsolatait és ehhez jól tudnak alkalmazkodni. Gazdájukat utánozva is képesek tanulni, és életük során alaposan megfigyelik a szokásokat, így már a gazdi nézéséből, apró mozdulatában tudják, mit kell tenniük. Korábban lélektelen állatoknak tartották őket, de számos tény bizonyítja, hogy érző és intelligens lények:

 • a kutya segítséget kér, ha megoldhatatlan feladattal áll szemben,
 • szemével követi gazdája tekintetét, és érti az emberi hangulatokat, mimikát (szeme hasonlít az emberéhez),
 • a kutya képes képeket teljes biztonsággal felismerni (ezt tévesen néha olvasásnak vélték),
 • a kutyáknak van személyiségük, mely fejlődésük során változik.

Csányi Vilmos magyar biológus egyenesen így fogalmazott:

A kutyák igazából embernek képzelik magukat, valószínűleg egy gyereknek.

A kutya a leghűségesebb állat?

Igen. A kutya családját falkának tekinti, amelyben a gazdája a falkavezér, így őket követi, védi, várja akár szélsőséges esetben is. Persze a filmekben látható kutyás történetek sokszor túlzóak.

Kutyák által okozott betegségek

Az emberre is veszélyes betegségek jelentős részét ma már védőoltásokkal megelőzik, a kutyáknál a bélférget gyógyszeres kúrával hajtják ki. A védőoltások beadásával és a rendszeres féreghajtással a kutya okozta egészségügyi kockázat minimális.

Vannak, akik allergiásak a kutyaszőrre, amit érdemes még a kutyus választás előtt “tesztelni”!

A kutyákkal egészségesebb lehetsz!

Egyre több kutyás családon végzett kutatás igazolja, hogy a kutyatartók egészségesebbek, mint az eb nélküli családok. A kutyások a sétáltatás miatt eleve többet járnak a szabadban, de kutatások szerint a házi kedvenc segít a stresszoldásban, megkönnyíti az idegenekkel való kommunikációt, és az autista gyermekek számára is segít kommunikálni környezetükkel.

Újabb kutatások azt igazolják, hogy a kutyás háztartásba születő gyermekeknek kevesebb légúti megbetegedése van, kevesebb antibiotikummal kezelhetők, és sokkal kevésbé alakul ki náluk az asztma.

A kutyák támadása, kutyaharapás

A legjobb kutyus esetében is előfordulhat, hogy “megkap”, azaz a játék hevében fogai megkarcolnak, vagy picit ráharap kezedre.

A valódi kutyatámadások esetén a kutya agresszív viselkedését támadás kíséri, rendszerint harapni próbál. A kutyatámadások szinte kizárólag emberi hibára vezethetők vissza:

 • A kerítésen bemászó ember ne számítson egy kutyától barátságos fogadtatásra!
 • A kerítésen kiszökő kutyáért a gazda felelős, nem pedig a kutya, aki ki tudott ugrani/mászni/ásni!
 • Az életét láncon töltő kutyától ne várjuk, hogy kedves lesz a gyerekekkel!
 • A kutya száját, érzékeny szerveit szurkáló gyermek veszélyben van, ezért a szülő a felelős!
 • Minden kutya igényli a gazdája törődését, ha ezt nem kapja meg, esetleg erőszakos bánásmódban részesül, a felelősség 100%-ban a gazdát terheli!

Valójában a kutyáktól nem kell félni, csak a gazdáik hanyagságától tarthatunk!

Források: Kutyák a Wikipedia-n

Kapcsolódó tartalmak
[product id=”4492″]

Permalink

Egy Hozzászólás

 1. Sziasztok!
  Egy belga malinoist is legysziiiii!!!